arnika uj uzlet-7
Könyv toplista, könyvek, 2015
Ezt olvastátok idén

Mivel hamarosan itt az év vége, jónak láttuk egy számvetést készíteni, hogy mégis melyek voltak az idei év legnépszerűbb könyvei. Néhány címet kétségkívül azonnal tudtunk, de amikor tüzetesebben átvizsgáltuk a 2015-ös év mérlegét, találtunk pár meglepetést is.

Történelem, gasztronómia és kortárs irodalom: az idei év top 10 könyve igencsak változatos képet mutat, az Árnika vásárlói igazi mindenevők. Tudjuk, hogy te is kíváncsi voltál, hogy mik voltak a legnépszerűbb írások, íme hát a tizes lista.

Jaap Scholten: Báró elvtárs

Bár a szerző holland, de sokáig élt Romániában és felesége magyar volt. Scholtent nagyon érdekelte az arisztokrácia, és annak mindennapjai, mint ahogy sokunkat.

arnika-baro-elvtars

A történelmi regény számos remek interjú során mutatja be az erdélyi nemesség letűnő világát, annak sorsát az 1989-es fordulat után. Megrendítő és felkavaró – a velünk élő történelem egy fontos darabja.

Johanna Paungger, Thomas Poppe: Útmutató Hold

Ismered a holdnaptárat? Az életvezetéshez rengeteg hasznos tanácsot és útmutatót nyújtó éves naptár valódi fogódzkodót nyújt a mindennapokban, ám önmagában nehézkes lehet a használata avatatlanok számára.

arnika-utmutato-hold

 

Paungger és Poppe könyve ehhez ad segítséget: az írást lapozgatva a holdnaptárak minden részletére fény derül, ezért elengedhetetlen mindazok számára, akik a naptárt is használni szeretnék.

Lucian Boia: Románia elrománosodása

Lucian Boia neve bizonyára nem csak a történészek számára ismerős, hiszem előző könyve, a Miért más Románia? óriási népszerűségre tett szert és a mostani, nagyon rövid idővel megjelenése után máris sokak kedvencévé vált.

arnika-lucian-boia

Témája mindenkit érint, aki Romániában él, vagy valamiért foglalkoztatja az ország, hiszen a nemzetállamiságot, illetve a nemzetépítési folyamatot, ennek agresszivitását boncolgatja. Aki szeretné egy kicsit más szemmel vizsgálni ezt az országot, annak egyenesen kötelező olvasmány.

Kádár Annamária: Mesepszichológia és Mesepszichológia 2

Gyereket nevelni talán az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, de minden szépségével egyetemben sem egyszerű. Minden szülő a legjobbat szeretné a csemetéjének, és ebben a törekvésben kiváló fogódzkodót nyújt Kádár Annamária két könyve.

arnika-mesepszichologia

A mesepszichológia nem egy elvont tudomány, melyhez szakértőnek kell lenni, hanem a 4-9 éves gyerekekhez legközelebb álló módszer, a mesemondás alkalmazása annak érdekében, hogy a kicsik érzelmi világa minél jobban fejlődjön. A könyvek nem csak általános tanácsokkal szolgálnak, de a legkényesebb nevelési helyzetekre is tippeket kínálnak.

Purisaca Golenya Ágnes: Az aranyasszony útja

Az életébe belekeseredett, a férje által elhanyagolt, üres életet élő nő korunk egyik negatív jellegzetessége, és ez a figura rengeteg kortárs írásban megjelenik. Golenya regénytrilóigájának központjában is egy ilyen nő áll, Éva, aki rég elfojtott vágyakat és érzelmeket hoz felszínre egyetlen őrült éjszakán.

arnika-az-aranyasszony-utja

Aztán az életében megjelenik egy argentin régész, és innentől óriási szerepet játszik a spiritualitás, az önkeresés és a beteljesedés is. A teljes történet három könyv alatt bontakozik ki, ezzel tessék kezdeni.

Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren

Ha valaki figyelemmel követte a Konyhafőnök című műsort, akkor nem ismeretlen számára a séf neve. Az általa jegyzett szakácskönyv meglepő gyorsasággal lett hihetetlenül népszerű, és, amint kinyitjuk a könyvet, azonnal egyértelmű lesz, hogy miért.

arnika-bernath-jozsef

A modern köntösbe öltöztetett konyhaművészet egy nagyon igényes kivitelezésű szakácskönyv lapjain tündököl, melyben hasznos és kiváló minőségű fotókkal illusztráltan segít Bernáth a hobbiszakácsoknak, hogy olyan trükköket sajátítsanak el, melyekre másképp nem lenne lehetőségük.

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre – Két életem, egy halálom

Czeizel könyveire eddig is figyeltek, hiszen népszerű genetikus és tévés személyiség volt, és ez a könyv attól lett sikeres, hogy most egy írás róla szól.

arnika-czeizel

A könyv magánéletét és orvosi tevékenységét is érinti, ezért mindazok számára ajánlható, aki a nagyrabecsült tudós iránt érdeklődik. Czeizel személyiségének nagysága miatt is kötelező olvasmány.

Mircea Eliade: Maitreyi bengáli éjszaka

A kelet misztériuma és titokzatossága sokakat rabul ejt. Mircea Eliade egyik legjobb regénye is ezt a témát boncolgatja egy fiatal angol úriember, Allan szemén át.

arnika-maitreyi

A főhőst nem csak a keleti világ, de annak egyik hús-vér teremtménye, a csodálatos Maitreyi is rabul ejti, ám az 1920-as és '30-as évek társadalmában szerelmük halva született vágyódás. A Hugh Grant főszereplésével megfilmesített történet először olvasható magyar nyelven teljes egészében, ráadásul parádés, gyönyörűen sikerült fordításban.

Potozky László: Éles

Az író 1988-ban született Csíkszeredában, és azon fiatal írók sorát bővíti, akik saját nemzedékükről, és azok gondjairól és szépségeiről írnak.

arnika-eles

Rendkívül fontos olvasmány abból a szempontból, hogy megtudd, mi a helyzet a mai fiatalokkal, mivel szembesülhetnek amikor kikerülnek a középiskolából, és hogyan kell ahhoz viszonyulni. Drogok, prostitúció, zűrös és társaságok, és az ezektől való megszabadulás.

Szabó György, Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei

A szerzőpáros elsőkézből tud beszámolni mindenről, ami gyógynövény, hiszen ők termesztik és gyűjtik őket, ebből is élnek.

arnika-a-bukki-fuvesember

Éppen ezért lesz annyira hiteles a tájainkon termő, közismert növények bemutatása a bükki füves embertől – nem pusztán a növényeket, azok termőhelyét ismerjük meg, hanem azok részletes felhasználását és hatását is. Gyógyszerek helyett melegen ajánlott!

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
A sirály a király?
Bosnyák Viktória
25,00 RON
Mennyiség:
4
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia