arnika-bartis-vege-puskas
Könyv bartis attila, kortárs, magyar, irodalom
Vallomások a kommunizmusból

Egy fotós története a magyarországi kommunizmus legkeményebb éveiből: intellektuális, erős és maradandó élmény. Bartis Attila legújabb könyvéről Puskás István mesélt az Árnika blogjának.

A szerzőt még kamaszkoromból ismerem, Vásárhelyről, egy író-olvasó találkozón beszélgettünk is vele erről. A magyar szerzők között szerintem nincs eléggé elismerve: sok más kortárs magyar író sokkal jobban sztárolva van, látszik, hogy Bartis nem foglalkozik annyira a saját maga marketingjével - ennek ellenére a maga csendességével szerintem sokkal erősebben hat, mint sok más felfújt író.

Bartis egyébként tizenéves korában vándorolt ki, akkor megszakadt vele a kapcsolat, de olvastam később a regényeit, amelyek sorában A vége teljesen más, mint az előzőek, A séta és A nyugalom. Itt, már ha a fülszöveget elolvassuk, rájövünk, hogy aki írta, még az sem tudta - vagy nem akarta - az olvasó szájába rágni, hogy mit is olvas. Olyan könyv ez, hogy minden van benne.

Az írásból nem feltétlenül tűnik ki, hogy a szerző erdélyi származású, eléggé univerzális magyar szerzeményként lehet rá tekinteni. A történet szerint faluról költöznek fel Pestre miután az apa börtönben ült az '50-es évek végén, a '60-as évek elején. A falu neve Mélyvár, ami mondjuk eléggé kifejező és szuggesztív név. A regény kerete az, hogy apa és fia, az édesanya halála és az apa börtönbüntetése után felköltözik Budapestre, itt az apa egy vállalatnál dolgozik, majd könyvtárosi állást kap - ezzel lesz egy fajta története a könyvnek, de inkább fejlődésregénynek lehetne besorolni, ha muszáj neveket mondani.

Megismerjük a fiú életét kamaszkorától, ahogy kialakul a jelleme, közvetlenül az '56-os forradalom utáni hideg hangulatban: ő a fényképezés fele fordul, és ez sokrétűen érezhető a könyvben. Maga Bartis is fotós, és a könyv olyan képszerű részekből épül fel, amelyek önmagukban is olvashatóak és értelmezhetőek mind cselekmény, mind pedig a világról való gondolkodás szempontjából.

A főszereplő végig keres valamit: nem istenhívőként határozza meg magát, és, bár nem mondja ki, hogy ateista, de már az elején szerepel egy mondat: "természetesen nem Istenről szól, hanem rólam, nincs bennem hit". Az egész könyv egy fajta keresés: nem feltétlenül csak hitkeresés, de valaminek a keresése. Akár hitnek, szerelemnek, támpontoknak, de folyamatosan érződik egy hiány, amit pótolni akar, s mégis időnként nyakon önti az olvasót egy teljesség érzés - én végig ezt a furcsa kettősséget éreztem benne.

Ugyanakkor a fényképészként létezés is nagyon érdekes: "Egyszerűen nem tudtam eldönteni, melyik a valóság, pedig hidd el, csak annyi kell hozzá, hogy ne ugyanonnan nézzük a dolgokat", áll a rá nagyon jellemző fülszövegben, és ebben is érződik, hogy ő ugyan nézi a világot a fényképezőgépen keresztül, de onnan fentről valaki vagy valami szintén visszanéz. Vagy azt írja "Tudja, ennek a gépnek két oldala van, és általában mindkét oldalán van valaki", ami szintén a kereséshez köthető.

A könyvet nem szórakozni ajánlom, hanem inkább azoknak, akik nagyon szeretnek gondolkozni a világ dolgairól. Ugyanakkor a magyar történelem - úgy az akkori kor, mint a későbbi - nagyon jól jelen van benne, bár a kilencvenes évek első felét eléggé átlépi, mert ez túl közeli ahhoz, hogy nagyon feszegesse, de '60-as és '70-es éveket nagyon jól idézi.

Aztán a történet szerint a főszereplő be is fut, mint fényképész: a volt szerelme kivándorol Amerikába - ami nagy trauma számára -, a műveit kilopja, és híres kiállításokat szervez belőlük. Később Magyarországon feljut Aczél elvtársig, a kommunizmus hírhedt kulturális tótumfaktumáig, itt kihallgatáson lesz nála, de végül nem lesz belőle hatalomhoz közel álló művész.

A könyvben szereplő élmények közül nagyon sok valósnak tűnik, bár nyilván nem lehet minden az, hiszen 1968-ban született. Innen is látszik, hogy milyen jó író, mert kiválóan uralja és átadja azokat a helyzeteket is, amelyek csak apai emlékei lehetnek. A családjából egyébként hangsúlyosan az apa van jelen a regényben, de az édesanyáról is ír.

Ezzel a könyvvel érdemes foglalkozni: van ez a standard szöveg, hogy "hosszú téli estékre", de az is bátran belevághat, akinek nincs annyi ideje, hiszen a részek külön is értelmezhetőek és nem nehéz a szövege. És később újra felütve ismét ugyanolyan élményt nyújtanak a gondolatok: ha valakinek erősebb intellektuális élményre van szüksége, akkor ne menjen feltétlenül más fele.

okok-VEGE AJANLO

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia