papsi-puskas
Könyv Papp Sándor Zsigmond, Gyűlölet, regény
Gyűlölet helyett ez inkább bilincs

Egy könyv arról, hogy mit jelent kisebbséginek lenni, arról, hogy milyen sebeket hordoznak a diktatúrában felnőtt gyermekek. Papp Sándor Zsigmond Gyűlölet című regényéről Puskás István mesél.

Elsősorban annak a generációnak ajánlom, aki megérte a 70-es- 80-as évek Romániáját, de véleményem szerint a fiatalabb generációnak is tanulságos. Engem személy szerint azért fogott meg, mert a 70-es- 80-as évek, Ceaușescu diktatúrája alatt a magyar értelmiségi réteg életéből mutat meg valamit, a szüleim is ehhez a réteghez tartoztak.

A cselekmény két síkon zajlik, amire a fülszöveg fel is hívja a figyelmet. A szöveg tartalma mély és szerkezeti felépítése nagyszerű, hiszen nagyon jól váltogatják egymást az idősíkok. Az egyik szál a főhős gyerekkora, a már említett 70-es- 80-as évek, a másik a felnőttkor, ami a mai Budapesten játszódik. Valószínű a könyvben vannak életrajzi elemek is, hiszen az író életéről is annyit tudunk, hogy szüleit Radócra helyezték.

Számomra ez a helyzet ismerős

Az én szüleimet - bár nem román vidékre - de mégiscsak Vásárhely mellől helyezték Székelyföld egyik eldugott szegletébe. Ez egy eléggé tipikus erdélyi magyar sors volt ebben az időszakban, de a regény cselekménye mégsem egy szokványos életrajz. Hiszen ott a cselekmény másik idősíkja, a ma Budapesten élő főhős, aki visszamegy kutatni édesapja halálának okait, akit börtönbe zártak, és húsz évig nem találkozott vele. Itt egy thrillerszerű nyomozás indul.

Ami felforgató ebben a történetben, hogy a mai világban is pont olyan magányos és elidegenedett a főhős, mint gyerekkorában. Ez a párhuzam nagyon nyomasztó. Azt csak sejtjük, hogy egyrészt az eléggé besötétülő kommunizmusból, illetve elrománosítási kísérletek alatt levő élethelyzetek miatt, de aztán egyre többet tudunk meg, például, hogy egy családi tragédia is beárnyékolja az életet. A börtön, hiszen ott egy fiú, aki tíz- tizenkét éves korától nem látja az apját. Aztán a történet végén még van egy nagy csavar, amit persze nem mesélek el, hogyha valaki el akarná olvasni.

Akinek tetszett, annak még ez is fog

Ebben a könyvben engem az is megfogott - bár most picit szembemegyek azzal a felfogással, mely szerint nincs erdélyi magyar irodalom, csak összmagyar - hogy erősen érzek egyfajta erdélyi magyar hagyományt, akár Vida Gáborral, akár Bodor Ádámmal, nem behatásokat érzek, hanem rokon prózát, hasonló életérzést, amit a közös tapasztalat szülhetett.

A regényt nagyon is érdekes, élvezetes olvasni, s annak ellenére, hogy két idősíkon játszódik egyáltalán nem töredezett. S közben olyan dolgok is történnek, ami rájátszik a Magyarország Romániáról alkotott sztereotip gondolkodására is, hiszen a főhős ahogy visszaérkezik az országba az állomáson leütik, és kirabolják. Arra meg senki ne számítson, hogy a könyvtől valamiféle boldog megnyugvást fog találni, nem úgy van felépítve ez a világ. Azt mondanám, hogy a történet vége egy tipikus kelet-európai posztkommunista anti-happy end.

Nehéz kiszabadulni

Beszéljünk kicsit a címről is. Ha én írom ezt a történetet, akkor nem ezt a címet adtam volna. Ez a gyűlölet, ami megvolt a korszak magyarjaiban. Egyfajta túlélő páncél, amit kellett érezni a Romániában elnyomóként fellépő hatalom iránt, ez vetült át a románokra is. A regényben az anya testesíti meg ezt a szellemiséget, így állítva fel román – magyar, rossz- jó párhuzamot. Viszont véleményem szerint, annyira nem hatja át a regényt, hogy erre építettem volna címet. Sokkal inkább valami bilincs, börtön az, ami áthatja a szöveget.

Én még most is a hatása alatt vagyok ennek a könyvnek. Igaz, hogy nem olyan rég fejeztem be, viszont nagyon sokat olvasok, de azóta nem vettem a kezembe más könyvet, ami nálam elég nagy szó. Sőt, írtam is a szerzőnek, hogy mennyire tetszett a munkája, s kérdeztem, esetleg közönségtalálkozóra számíthatunk-e a közeljövőben.

book mockup papsika

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
A sirály a király?
Bosnyák Viktória
25,00 RON
Mennyiség:
4
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia