arnika-oksaboksa
Könyv könyvajánló, top 10, 2016, árnika
Tíz könyv, amit nagyon szerettünk 2016-ban

A tavalyi év is bőséges volt jó könyvekben, a legjaváról igyekeztünk hosszabban is beszélgetni blogunkon. De az sosem elég, hiszen mindig van még egy, amit nem szabad kihagyni...

Minden jó könyvet nem lehet elolvasni, de azért meg lehet próbálni. A tavalyi termésből adunk most egy kis ízelítőt, tíz olyan könyvet, ami nekünk kimondottan tetszett, és olvasásra ajánljuk.

Mártonffy András – Én, Sándor Erik

Egy férfi élettörténete, egy olyan férfié, aki szemtelenül kihasználta az életben való érvényesülés során a környezetében levő emberek tudását, jóhiszeműségét, munkáját, ahhoz, hogy ő tudjon érvényesülni.

Sándor Erik a prototípusa a mai nagyon törtető világnak és csörtető embereknek, illetve mindannak, hogy hogyan manipulálnak minket. Határokat nem ismerve tipor sárba, aláz meg bárkit és bármit, betekintést nyújtva egy olyan világba, ami legtöbbünknek ismeretlen, de mégis tanulságos lehet.

book1 mockup

Sacha Batthyány – És nekem mi közöm ehhez?

Egy Svájcban élő, magyar származású újságíró könyve, melynek témája, hogy mi közünk van az őseink életéhez és bűneihez, és, hogy mennyire hordozzuk ezeket magunkon.

Az írónő ennek feldolgozásához, az ebből fakadó helyzetek kezeléséhez ad támaszt, saját tapasztalatából kiindulva. Utazása elvisz a régi Magyarországra, a háború utáni Ausztriába, a mai Svájcba, a Gulag szibériai lágereibe, egy pipázó pszichoanalitikus díványára és egy auschwitzi túlélő Buenos Aires-i nappalijába.

book2 mockup

Celeste Ng – Amit sohase mondtam el

Amerikában élő kínai szerzőnő könyve, aki ezt a milliőt ragadja meg könyvében: egy félig kínai család történetét osztja meg az olvasóval. Három gyerek és szüleik életét és múltját tárja elénk, Amerikában élő bevándorlók szemszögéből, azt vizsgálva, hogyan képesek helyt állni a társadalomban.

A könyv másik fő kérdése, hogy a te meg nem valósított álmaidat meg kell-e valósítaniuk a gyermekeidnek, illetve, hogy a te buktatóidtól meg kell-e védened gyermekeidet. Ez az első regénye, amely megjelenésekor rögtön óriási bestseller lett, és osztatlan kritikai sikert aratott.

book3 mockup

Schein Gábor – Svéd

Magyarországon és Svédországban játszódó történet, mely szerint egy örökbefogadott magyar gyerek Svédországban éli az életét. Csak szülei halála után tudja meg, hogy örökbe fogadták, ekkor indul el tisztázni az életét, és a mai magyar társadalomba kerül be, amit az ő szemén keresztül ismerhet meg az olvasó.

A regény lapjain az 1956-os forradalom története, a mai magyarországi és svédországi világ is felvillan, mindből kaphatunk ízelítőt. A regény metsző pontossággal és nagy művészi erővel megírt regény: a kortárs irodalom fontos eseménye.

book4 mockup

Kun Árpád – Megint hazavárunk

A Boldog észak szerzője új könyvének szereplőjét Kun Árpádnak hívják, mégsem kimondottan önéletrajzi regényről van szó, rengeteg fikció is kerül bele, de végig az az érzésünk, hogy egy naplót olvasunk. A történet Magyarországról indul, hogy Norvégiában érjen véget. A jelen, az utazás mellé rengeteg visszatekintés van a család múltjára, előző és mostani feleségre, az életvitelre és egészen apró részletekre. Egy magyar értelmiségi fejébe látunk bele, aki saját és családja helyét keresi a világban.

Aprólékos, részletes és precíz mesélésekkel tűzdelt írás, ahol sokszor ezek az apró részletek válnak kimondottan fontossá. Egy magával ragadó, letehetetlen útiköny arról, hogy hogyan tudunk függetlenné válni őseink mintájától úgy, hogy mégis szeretjük őket, arról, hogy hogyan tudjuk magunkat megtalálni a mindennapi teendőinkkben: arról, hogy hogyan tudunk felnőni.

book5 mockup

Sándor Erzsi – Anyavalya

A Petőfi Rádió egykori műsorvezetője szellemes mesélő, kiválóan tár az olvasó elé egy humorral fűszerezett családtörténetet, ami közben öniróniába is torkollik, és egy egész kortörténetet is bemutat.

Van itt zsidó és nem zsidó család, deportálás, kispolgárok és nyilasok, színház és sok-sok röhögés. Mondhatni, hogy Sándor Erzsi és anyja átröhögték a huszadik századot. Így lett ez egy letehetetlen könyv.

book6 mockup

John Elder Robison – Nézz a szemembe

Mintha nem is erről a bolygóról származna – mondták sokan Robisonról, akiről negyven éves korára derült ki, hogy Asperger-szindrómás, most saját történetén keresztül ismerhetjük meg az így élők másságát. Megtudhatjuk, hogy nem betegségről van szó, hanem egy állapotról, amit csupán megérteni kell.

Kiderül, hogyan készültek a legendás KISS együttes gitárjai (hiszen azok a szerző keze munkáját dicsérik), és hogyan lett ezután családapa és munkaadó Robisonból. Kedves, lebilincselő és humoros olvasmány.

book7 mockup

Kim Leine – Kalak

A norvég író könyve felkavaró és őszinte írás gyermekkori bántalmazás életre szóló lenyomatáról, és arról, hogy lehet-e ilyesmit megbocsátani. Az élettörténet a skandináv emberek mindennapjait és érzésvilágukat is bemutatja, miközben a szerző mindenféle rémálom-szerű tapasztalatait is megismerjük, mint például a kábítószer és az alkoholizmus buktatóit.

Mindezek mellé kiválóan illeszkednek a gyönyörű tájleírások, melyek különösképp Grönlandot festik le a maga csodálatos valójában.

book8 mockup

Radu Țuculescu – Öregmama történetei

Egy eldugott kalotaszegi falu zárt közösségének látszólagos nyugalma mögött buja titkok húzódnak meg, ezek tárulnak az olvasó elé a könyv lapjain.

Egy erdélyi multikulturális tér kivételes megragadása, az egyszerű ruralitás és az irodalmias urbánusság, a hagyományokon alapuló múlt és a jelenkori irónia, az epikus anyag és a formai kísérletezés ötvözete, mindez megragadó és kifejező nyelvezettel.

book9 mockup

Elena Ferrante – Briliáns barátnőm

A Briliáns barátnőm egy négyrészes könyvsorozat első kötete, ami két lány barátságát állítja a középpontba. A könyvben Lila Cerullo és Elena Greco kislány- és kamaszkorát ismerjük, kezdve attól a pillanattól, amikor Nápoly egyik szegény lakótelepén megismerkedtek.

A cselekmény során elénk tárul az ötvenes évek Nápolya és a sokgyerekes családok lármás, olaszos lüktetése. A gyönyörű lánybarátság minden részletét megismerjük: az egymásra gyakorolt hatásukat, szövetségüket és rivalizálásukat, illetve a jó és rossz érzéseket, amik alakítják barátságukat.

book10 mockup

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
A sirály a király?
Bosnyák Viktória
25,00 RON
Mennyiség:
4
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia