Tamara és Mátyás
Ajánló Berg Judit, Maszat mesék, gyermek könyvek, mesék
Matyit nem lehet átejteni

Kívülről fújja a Berg Judit tollából jól ismert Maszat-történeteket, amelyeken keresztül ő maga is bátorrá vált, megtanult számolni, és izgalmas élményeket élhetett át.

Még meg sem volt születve, s már gyűjtögettem számára a mesekönyveket – vezet be Molnár-Nagy Tamara, Mátyás édesanyja a gyerekszobába, ahol egy kis sarokban teremtettek helyet a meseidőnek.

Mesével zárjuk a napot

Matyi megmutatta, melyik fotelbe szoktak felkuporodni anyával, amikor meseidő van. S a kérdésre, hogy éppen melyik a kedvence, kipakolta az összes Maszat-könyvét a földre, mondván: „ez is és ez is és ez is”. Ezután Tamara felolvasta nekünk a Doktor Maszatot, majd a Maszat az esőbent, amit a Maszat az uszodában követett, mivel Mátyás sorra követelte a már jól ismert meséket. 

Matyit nem lehet átejteni, kívülről tudja a történeteket. És hároméves korára saját véleménye is van, például arról, hogy a „csóré” csigát nem számoljuk a csigák sorába, mert az csóré csiga. 

„Mesével zárjuk a napot, van, hogy mind a hárman, van amikor én, máskor apa olvas” – avatott be.

Bátorság és más próbák

„Azért szeretem Maszatot, mert az a kedvencem” – jelentette ki Matyi. Aztán össze is számolta: „három piros Maszat van, két kék és két zöld is.”

„Maszat ugyanolyan kisfiú, mint amilyen Mátyás is. Lehet, hogy egy picit idősebb, de ugyanazokkal a helyzetekkel találja szembe magát, amivel mi is, olyan történeteket mesél el, és olyan helyzetekre ad kreatív megoldást, amikből a szülő is építkezhet utána. Mindig van egy feloldás, például a Maszat és a takarításban Maszat fél a porszívótól, és Hóchóc kitalálja, hogy ez egy kisdinó, és legjobban a porcicákat szereti, gyere, etessük meg, és többet nem fog félni. Hóchoc mindig talál valami mókást megoldást.” 

DSC 9092

Édesanya kérdez

Maszat félt-e a fodrászatban? Bátor volt – vágja rá határozottan Mátyás. És te, Matyi? Én is! És Maszat félt az uszodában? Először félt, de Pöttyi baba beleesett. Megmentette. És te, Matyi bele mersz merülni a víz alá? Én nem félek! Tamara mese közben visszakérdez, így nemcsak az derül ki, hogy Maszat miket visz az uszodába, hanem az is, hogy Matyi mi mindent visz, azaz: fürdőruhát, sapkát, törülközőt, karúszót.

„Nem tanítottam számolni, de a Maszat számolban állandóan soroltuk a számokat, és egyszer csak észrevettem, hogy Matyi is számol” – észlelte a fejlődést Tamara. 

Ne legyen hiszti a rendrakás

– Ehhez hasonló az írónő Hisztimesék című munkája is, amely szintén a mindennapok problémáit segít áthidalni. A könyv egyik története egy kislányról szól, aki nem pakolja el a játékokat, azok sírnak, majd elmennek világgá. Amióta olvastuk, csak annyit mondok: Mátyás, úgy hallom, hogy a játékaid sírnak, már szalad is, és serényen pakolja őket. Míg a szülőknek kreatív tanácsot ad, addig a gyerekeknek szórakoztató, felfedezni a világot, hiszen Maszattal részt veszünk egy építkezésen, megtanulunk számolni, megismerjük a takarításhoz szükséges eszközöket és olyan elvont fogalmakat is, mint a barátság vagy a bátorság. Pont olyan, mintha a mi életünk lenne Matyival, csak valaki más fogalmazta meg és írta le történeteinket. És ezek valóban kedves mesék, a mi hétköznapi életünk van meséssé varázsolva.

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
A sirály a király?
Bosnyák Viktória
25,00 RON
Mennyiség:
4
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia