KatonaZoltan
Ajánló Csepelyi Adrienn, Belemenés, csajoknak, foci, Liverpool
Foci és nemcsak, de csajoknak mindenképp

Egy könyv csajoknak a fociról és nemcsak. Mitől zsonganak be a képernyők előtt a focirajongók? Mit jelent évtizedeken keresztül szenvedélyesnek lenni? Katona Zoltán elmondja, miért olvasd el Csepelyi Adrienn Belemenés című könyvét.

1996-ban a labdarúgó Európa-bajnokságon, a Wembley-stadionban az angolok 11-esekkel elveszítették az elődöntőt a németek ellen. Nem jutottak be a döntőbe, de az idegfeszítő mérkőzést a tévéképernyőn követve, Penyigén a kis Csepelyi Adrienn beleszerelmesedett az egyik futballistába, akit úgy hívnak, Steve McManaman (akkoriban a Liverpool FC játékosa volt), és ettől fogva a futball életének meghatározó tényezőjévé vált.

Noha ez még csak az első kötete, újságírói berkekben már régóta futballszakértőnek számít. Azért tartom érdekesnek a személyiségét, mert a foci csak egy a szenvedélyei közül, de operaszakértő is, aki nem mellesleg Pink Floydon és más hasonló bandák zenéjén nőtt fel. Már pontosan nem is emlékszem, hol futottam bele a kötetbe, de rögtön utánanéztem, majd beszereztem, és miután elolvastam, fel is vettem a kapcsolatot a szerzővel. Szeretném, ha eljönne Udvarhelyre, egy beszélgetésre.

Akkor ez most egy regény?

A könyv határozottan önéletrajzi. Adrienn egy olyan hölgy, akinek az életét teljesen átitatja a labdarúgás, ezen belül a Liverpool FC és az angol foci szeretete. A Belemenés nem regény, ezek mozaikszerű írásdarabocskák – van benne rendszer, egyfajta linearitás, ami gyerekkorától egészen napjainkig élete nagy pillanatait fűzi a labdarúgáshoz. Ha kategorizálni szeretném, akkor egy futball-önéletrajznak mondanám. A történet Angliában kezdődik – ami a szerzőtől nem idegen, hiszen volt kint meccseken rajongóként, újságíróként, de focifotósként is: stadionokban, bajnokikon készített felvételeket, ezeket ki is állították.

Az egyik kedvenc részem, amikor a kollégiumi tévészobában egy meccs közvetítése előtt próbálják cikizni a srácok: kezdik kóstolgatni, erre a 15 éves lány azt válaszolja: hát azért vagyok itt, mert meccs van. A fiúk képtelenek elhinni azt, hogy egy lányt is ugyanúgy érdekelheti a futball, mint őket. Az is nagyon vicces, ahogy az idők során a fiúk, férfiak bókolnak neki, például ekképp: „olyan szép vagy, mint egy Bergkamp-gól". De kiderül, hogy a csaj nagyon angolmániás és kutyabarát is, volt már Winston meg „Dévidbekkem" nevű kutyája is. Kiderül az is, hogy a szerző másik nagy szerelme a magyar válogatott.

Ez a csaj majdnem olyan, mint én

Az én történetem is hasonlít az Adriennéhez. Amikor én gyerek voltam, a 80-as években, az egyik kiemelkedő futballcsapat a Liverpool volt, amely sorozatban nyert mindent. Emlékszem, 1984 áprilisában a BEK (Bajnokcsapatok Európa Kupája) elődöntőjét a fekete-fehér tévénken (akkoriban mindenkinek az volt, ha volt...) néztem, a Liverpool Bukarestben játszott a Dinamóval. A visszavágóra teljesen emlékszem, ahogy apám és a haverja csak oda-oda pillant, én meg végignézem azt, ahogy a vörös mezes Liverpool Bukarestben az esőáztatta, sáros, ócska Augusztus 23 Stadionban játszik. Még a fekete-fehér tévében is látszott, hogy iszonyatos körülmények között játszottak, gyakorlatilag dagonyáztak azok az emberek. 2–1-re megverték a Dinamo Bukarestet, és azzal bejutottak a döntőbe. Ian Rush rúgta mindkét Pool-gólt, akkor nekem nagyon megtetszett a Liverpool. 

Belemenes

Arra is emlékszem, hogy mit csináltam azon az estén, amikor Csepelyi Adrienn szerelmes lett Steve McManamanbe. Akkor kezdő tévériporter voltam, ki kellett mennem este egy nemlétező eseményre, félreinformáltak, emiatt meg lekéstem az első félidőt, és éreztem, hogy megszakadok a méregtől. Mire hazaértem, már 1-1 volt az eredmény. De a második félidőt, hosszabbítást meg a 11-eseket végignéztem és végigmérgelődtem. Akkor, amikor Csepelyi Adrienn Penyigén szorongott, és bámulta McManamant, én otthon, a Tábor-negyedben apám mellett egy fotelben káromkodtam, hogy nem hiszem el, amit látok, nem lehet ennyire igazságtalan az élet. Akkoriban kezdtem egyre gyakrabban Pool-meccseket nézni, pontosabban összefoglalókat, mert akkoriban volt az is, hogy a Pro Tv minden hétfőn délután bő összefoglalókat adott a Premier League hétvégi fordulójáról.

Akinek mindenképp el kell olvasni

Liverpool-szurkolóknak alap, de akiknek elsősorban ajánlom, azok a csajok. És nem feltétlenül azok a csajok, akik éreznek valamit a foci iránt: ha megvan benned az a pici szándék, hogy meg akarod érteni azt a közeget, amit a foci jelent, túl azon, hogy az egy bunkóság, és csak férfiaknak való, akkor ezzel a könyvvel sikerülhet. Folyton olyan történetekkel találkozunk, amelyekből kiérezni a foci sava-borsát. Mert a futball a csajokat is érdekelheti. Mert a futball nem csupán arról szól, hogy 22 ember fut egy labda után, hanem valami sokkal többről – én úgy tartom, hogy a foci éppen olyan, mint maga az élet.

Ez a könyv jó kiindulópont lehet: nem ahhoz, hogy a női olvasó leüljön a párja mellé, és minden este együtt nézzék a meccset, ahhoz viszont igen, hogy megértse, miért ül le a pasija meccset nézni, miért őrjöng a tévé előtt vagy miért megy el focizni, esetleg csak szurkolni. Tulajdonképpen a labdarúgás szeretetének pszichológiája van ebben a könyvben. Nick Hornby a Fociláz című, nagyon híres önéletrajzi regényében ugyanezt próbálja megfogni – mondjuk ő Arsenal-szurkoló gyerekkora óta –, abból az óriási sikerű könyvből két film is készült. Ha a Csepelyi Adriennéből nem is készül film, magyar anyanyelvű Liverpool-szurkolóknak és csajoknak alapmű lehet.

Szerintem azt is meg lehet érteni belőle, hogy milyen az, ha szenvedéllyel csinálsz valamit. Legyen az éppen a foci, vagy bármi más: ha szenvedélyes vagy, akkor nem ismersz lehetetlent. És ilyen egyszerű az egész. Mint maga a foci!

Csepelyi Adrienn - Belemenés

Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 312
Kötés: kemény kötés

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
A sirály a király?
Bosnyák Viktória
25,00 RON
Mennyiség:
4
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia