arnikara-DSC 3255
Ajánló szerelem, házasság, ambíció, hűség
Tanulhatunk még az elfogadásról

Egy könyv arról, hogy mennyire bonyolultak az emberi kapcsolatok és hogy mit tudnak egymásról a házastársak. Török Tündével, az Udvarhelyi Fiatal Fórum munkatársával beszélgettünk Hillary Jordan Mudbound - Sárfészek című könyvéről.

Szerencsés vagyok, mert sosem olvastam kötelezőt, így mindig szerettem olvasni. De makacs is vagyok, ha elkezdek egy könyvet, akkor szeretem befejezni. A Sárfészket úgy választottam, hogy szimpatikus volt a történet, utánanéztem az értékeléseknek, s elég jókat mondtak róla. A különös bűnügyi felütés fogott meg az első lapokon, majd picit belassult, aztán ráéreztem az ízére.

A kritikák többsége a feketék és fehérek közötti feszültségre éleződik ki, és annyira örültem, hogy nekem nem ez jött át. A történetben az 1946-os évet írjuk, Amerikában járunk és két család életének lehetünk részesei: egy fehér és egy fekete családénak.

Nem éreztem olyan erősen a rasszizmus témáját, inkább az egyes személyek élettörténete nyűgözött le, bőrszíntől függetlenül. Az, hogy hogyan is birkóznak meg az eléjük gördített akadályokkal nap mint nap ezen az elszigetelt gyapotfarmon.

A regény kerettörténete, hogy egy házaspár, Laura és Henry, minden félretett pénzét egy farmba fekteti, és a szülői háztól távol, egy egyszerű viskóba költöznek távol mindentől, a Mississippi deltavidékére, egy valódi sárfészekbe, hogy Henry földműves ambícióit valóra váltsák.

Laura annak ellenére követi férjét, hogy ő a nagyvárosi életet szereti. Ott vannak a barátai, a családja, teapartikra járhat, eseménydúsan telhetnek a mindennapjai. A farmon, ahová érkeznek él egy néger házaspár, földbérlők, a farm munkásai. A házaspárral költözik Henry házsártos apja és testvére is belebonyolódik az életükbe a regény közepétől.

Nagyon tetszett, hogy a regény története fejezetenként más- más szereplő szemszögéből bontakozik ki, és ezek egyenként nagyon jól árnyaltak. Például kitűnik, hogy az asszony mennyivel szószátyárabb, miközben azt gondolja, hogy férje nem érzékeli azokat az apró rezdüléseket, amiket ő szokásaiként tart számon, a férj fejezetéből kiderül, hogy igenis tudja, hogy mi a különbség aközött, hogy felesége dúdol vagy énekel.

Azt is nagyon szerettem, ahogy az írónő ugyanazt a problémát a különböző szereplők szempontjából másképp közelíti meg, nekem lényegében a hat elbeszélő jól kidolgozott karaktere tette valódi élménnyé az olvasást.

Azoknak ajánlom a könyvet, akik kedvelik a történelmi regényeket, a második világháborús történeteket, hiszen ez közvetlen utána játszódik. A két katona, Henry öccse és a színes bőrű házaspár legidősebb fia, Ronsel háború utáni vívódásait jól kidomborítja a regény. Általuk belepillanthatunk abba, hogyan élik meg a háború okozta traumákat, a színes bőrűek pedig az európai elfogadás után újra az elnyomást.

Nem a történet bonyolultsága miatt érdekes ez a könyv, hanem a szereplők érzelmei miatt.

Szimpatikus volt kicsit nagyobb hangsúlyt kapó Laura, hiszen annak ellenére, hogy a legkevésbé sem talált hozzá ez a hely, villany, víz nélkül, állandóan a sárban dagonyáztak – mégis a férjével tart. S bár csendben sokat morgolódik, azért van benne elfogadás. Igaz, nem minden tekintetben, de igyekszik élhetővé alakítani a hétköznapokat. Azt hiszem ebből lehet tanulni.

S amellett, hogy felsejlenek valódi problémák a házasságról, a családi egységről és hűségről, a nők szerepéről, a második világháború utóhatásairól vagy a rasszizmus okozta szenvedésekről, a regény keretét adó haláleset, az e köré fonódó titkok felfejtése is izgalomban tartja az olvasót. Az ebből készült film nem lett a szívem csücske, így azt tudom mondani, hogy aki meg szeretné nézni mindenképp a könyv után fogjon neki.

Azoknak, akiknek tetszik a történet mindenképpen ajánlom, az egyik nagy kedvencem, a Ne bántsátok a feketerigót is.

Szólj hozzá

Top 5 könyv

1
Omerta
Tompa Andrea
66,00 RON
Mennyiség:
2
A vége
Bartis Attila
72,00 RON
Mennyiség:
3
A nagyapaember
Panek Kati
89,00 RON
Mennyiség:
4
Homo Deus - A holnap rövid története
Yuval Noah Harari
75,00 RON
Mennyiség:

Top 5 gyerekkönyv

1
Egy ropi naplója 12. - Lépjünk le!
Jeff Kinney
39,00 RON
Mennyiség:
2
Autók, vonatok, hajók és repülők...
Clive Gifford
69,00 RON
Mennyiség:
3
A sirály a király?
Bosnyák Viktória
25,00 RON
Mennyiség:
4
Kippkopp és a többiek
Marék Veronika
39,00 RON
Mennyiség:
agymenok-3

Légy te is Agymenő!

Szórakozva fedezheted fel, hogy mi mindent tud a gyermeked! »

hinta-konyv-box

Ne hagyd ki!

Ezeket olvastátok tavaly. »

gyerekkonyv-ok

Segíthetünk?

Nem találod a gyereked kedvenc meséskönyvét?   »

© 2013 Árnika Kft. | minden jog fenntartva

Készítette a Zebramedia